Wie is De Dorpsbakker?

De Dorpsbakker, Jaco Koolaard, is geboren en getogen in deze bakkerij aan de Dijk in Broek op Langedijk. Zijn wieg, box en kinderstoel stonden vroeger midden in de werkruimte achter het huis. Het bakkersleven is dus al vanaf zijn geboorte een heel groot deel van zijn leven geweest en dat is het nog steeds tot op de dag van vandaag.

 

In zijn jeugd was Jaco al bezig met klusjes in en rondom de bakkerij. Van meehelpen in de productie tot aan venten en bezorgen. Leuk, leerzaam en interessant en bovendien goed voor een extra zakcentje.

 

Pas op zijn 18e maakte hij de definitieve keuze voor het bakkersvak en rondde hij binnen drie jaar de totale opleiding af. Een opleiding die toentertijd normaal gesproken vijf jaar in beslag had moeten nemen... Door een slimme truc en de onoplettendheid van de school zelf deed hij drie opleidingen tegelijkertijd, waarbij hij als eerste leerling in Nederland het hoogste diploma in vakbekwaamheid haalde.

 

Met alle ervaring en kennis die Jaco van jongs af aan heeft opgedaan, het jarenlang runnen van de bakkerij en door de verschillende bestuursfuncties binnen de bakkerij branche kan Jaco zoveel laten zien en vertellen, dat elk bezoek een feest wordt. Lekkere producten gecombineerd met veel verhalen, geschiedenis en enthousiasme... voor jong en oud!


De geschiedenis van De Dorpsbakker

Op deze historische locatie aan de Dijk in Broek op Langedijk, gebouwd omstreeks 1880 - 1885, was een klein woonhuis met een kleinschalige bakkersactiviteit. Dit werd in 1914 uitgebreid tot een echte dorpsbakkerij. Dit was de start van opa Jacob Cornelis Koolaard, afkomstig uit Oud-Vossemeer op het Zeeuwse Tholen, die zich hier vestigde als gereformeerde bakker. In die tijd had je als bakker pas bestaansrecht als je was gevraagd of goedgekeurd werd door het plaatselijke kerkgenootschap. De bakkers waren om die reden meestal gereformeerd, hervormd of katholiek. Met deze goedkeuring kon je rekenen op een vaste klandizie en werden bakkers geacht elkaars 'broeders hoeder' te zijn en maakte dus dat je enkel bij je eigen bakker mocht kopen.

Opa Jacob Cornelis Koolaard is dus gestart in 1914 en werd opgevolgd door zijn zoon Piet Koolaard in 1955. In 1980 werd dit door diens zoon weer overgenomen. Vanaf toen was Jaco Koolaard, De Dorpsbakker, de eigenaar die de bakkerij na 99 jaar en 9 maanden verkocht aan Echte Bakker Piet Kerssens. De bakkerij op deze locatie is toen ontmanteld van alles van waarde, machines en ovens, en diende daarna vijf jaar lang als opslagruimte voor andere bedrijven in de omgeving. Na deze vijf jaar kwamen de kriebels toch weer opzetten, mede dankzij vele mensen in de omgeving en oud klanten die toegaven bepaalde producten van Bakkerij Koolaard toch wel erg te missen. Het plan voor De Dorpsbakker lag dan ook al snel klaar...


In 2017 is Jaco begonnen om de bakkerij geheel te restaureren in de stijl van de jaren '60. De oude en originele werkbanken en diverse machines die nog in het bezit waren, zijn inmiddels weer opgeknapt en na de aanschaf van een kneedmachine en oven, kan er nu weer volwaardig gebakken worden. In 2018 is vervolgens de winkel aan huis opgeknapt, tevens in de stijl van de jaren '60. 

 Met het bestaande interieur, vele oude materialen en attributen is het tot een sfeervol geheel gekomen. De ruim 100 jaar historie is te zien en aan te voelen en komen door de vele verhalen van De Dorpsbakker terug tot leven. Een sfeervolle bakkerij waar het prettig vertoeven is met natuurlijk de heerlijke geuren van versgebakken, en mede met u gemaakte, producten die het plaatje compleet maken.